This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

22.07.2008 - 31.08.2008

Бохемата като съпротива, Ничето


Името на Николай Ников - Ничето е сред най-колоритните представители на софийската бохема от 60-те и 70-те години на миналия век. За съжаление малцина познават този художник днес. Всъщност неговото изкуство сякаш винаги е било на заден план. В спомена на всички, които са го познавали, Ничето е оставил ярка следа повече с песните, с купоните, с ведрото си чувство за хумор и острия ум, отколкото с изложбите, които е направил. Целта на галерия СИБАНК с тази изложба е заедно с ретроспекцията да направи опит за реконструкция на тази уникална артистична личност.

С начина си на живот, с отношението си към изкуството и към официалните норми от този период художникът упорито е отстоявал една своя особена форма на бохемска съпротива. Така артистизмът надделява над реалността и единствено важни остават спомените от Париж, хубавите жени, музиката и приятелите.

Сега много от свидетелите и участниците в безкрайните вечери в култовите софийски заведения тогава разказват, как Ничето е имал своята въображаема гемия, наречена „Йълдъз” (Звезда), в чиито екипаж са най-близките му приятели. И как самият той е капитан на този кораб в морето от простащина.

В свой текст за списание „Ек” Александър Бешков нарича Ничето „последният мохикан на несъстоялата се българска бохема”.

Сега в изложбата освен част от живописните картини и от графиките на Ничето могат да се видят и интервюта за него с някои от известните представители на тази бохема, които все още пазят онези времена живи в спомените си.

Николай Ников е роден през 1924 година в София. Завършва Италианската гимназия. Приет е да учи Живопис в ателието на Дечко Узунов в Националната художествена академия, но след няколко семестъра се премества в специалност Графика при проф. Веселин Стайков и завършва през 1948 година. Николай Ников участва епизодично в общите художествени изложби с живопис или с графика. Работил е за кратко в списание Изкуство. Бил е член на художествения съвет към Център за нови стоки и мода. Биографичната информация и документацията от неговите самостоятелни изложби днес са твърде оскъдни. Повечето от творбите на художника са в частни колекции или при неговите наследници.

Картините в изложбата са подбрани от музейните депа на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, колекциите на Евдокия Найденова и Елена Стоилкова и други частни сбирки. Те представят в най-обобщен вид всички посоки в артистичните търсения на Ничето през годините – от специфичната стилизация на форми и цветове в композиции с торсове, през фрагмените от Париж до вазите с цветя, които художникът рисува в късния си период.

 Медиен партньор на изложбата е Re:TV.
pic104pic104pic104pic104pic104pic104pic104pic104