This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

11.02.2009 - 28.02.2009

Боряна Венциславова, Аз, ти и те - никой не е застрахован


Инсталация (фотографии, аудио и обект)
Куратор: Галина Димитрова
 

с участието на (фотографии и звук): Йордан Харизанов, Благовеста Бакарджиева и Марсел Нойндорфер, Десислава Годжунова и Александра Харизанова, Максимилиан Праматаров, Райко Райнов, Александър Пеев, Иван Мудов, Албан Муя, Цвятко Събев, Валентин Пенев, Георги Дерменджиев, Диана Стоянова

Какво означава да изгубиш изведнъж всичко, което си притежавал и останеш само с една торба в ръка? Да започнеш живота си наново, в чужда и непозната страна?
Инсталацията среща посетителите с реални ситуации на хора, принудени да напуснат дома си и да потърсят убежище. Фотографиите показват различни представители на нашето „развито“ общество, намиращи се в сходна ситуация - на безизходица. В инсценираните кадри ролите на „обичайните герои“ са разменени - хора от проспериращото общество са показани като бежанци. Аудио записът представя откъси от историите на хора, които са имали заможен живот, но принудени да напуснат дома си са минали през различни препятствия за да оцелеят.  
Втората серията фотографии «На следващия ден» представя сцени от напуснати места и подсказва опустошаването и заличаването на нашия така добре уреден свят. Смесването на документалност и фикция идва да напомни за реалните проблеми на миграцията, с които се занимава проекта на Боряна Вециславова, продължение на показаната през януари в София видео инсталация We Shall Overswim.
Забързани в своето ежедневие, много хора остават дистанцирани към тези проблеми, казвайки си - това се случва на някой друг и не ме засяга пряко. Живеейки в позната среда, сред близки хора те смятат, че това не може да се случи на тях. Но така ли е настина? Какво, ако те сполети и теб, ако от един ден за друг загубиш всичко, което си притежавал, удобствата и комфорта, с които си свикнал - всичко което мислиш, че ти дава чувството на сигурност - и си принуден да избягаш в непознатото, в нищото. Именно този въпрос повдига проекта на Боряна Венциславова и търси разбиране и съпричастност от всеки, защото никой не e застрахован да се окаже в такова положение. 
                                                                         Галина Димитрова

 

 

КРАТКА БИОГРАФИЯ НА ХУДОЖНИЧКАТА 
Боряна Венциславова е родена през 1976г. в София. Завършва “Визуални медии / дигитално изкуство” в Университета за приложни изкуства, Виена през 2005. Работи предимно в областта на фотография, филм и видео, нови медии и инсталации. Темите, които заемат централно  място в артистичните й проекти са идентичност, маргинализация, миграция, съвместно съжителство и взаимоотношения изразени във всекидневния живот. Реализирала е поредица от съвместни проекти в партньорство с dezentrale medien и nebudu group. Работите й са представяни в самостоятелни и групови изложби на международната арт сцена, както и на редица медиийни и филмови фестивали. Живее и работи в София и Виена.  

pic110pic110pic110pic110pic110pic110pic110pic110pic110pic110pic110pic110pic110

Press