This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

14.01.2010 - 09.02.2010

Иван Пастухов, Тук и Там


Иван Пастухов  е сложна и многопосочна личност. Срещите с него винаги оставят следи и неподвластно чувство ви кара да се връщате към времето, прекарано заедно. Дали защото разказва много увлекателни истории  за търсенето на истинските неща, за бургундското вино, за Хималаите, или защото преживявате с него незабравими мигове в различните части на света, които той е посетил.

Всъщност кой е Иван Пастухов? Човекът превел няколко книги, между които “Авантюра на съзнанието” за Шри Оробиндо  или търговецът на бургундски вина, за когото няма нищо по-ценно от свободното време. А може би  творецът, който снима, за да рисува със светлината, в търсене на предизвикателството да бъде открит мигът. Както той обича да споделя, в тази луда надпревара с времето се е научил да спира, за да залови на „местопрестъплението” изплъзващото се настояще. И това се случва винаги из многобройните страни, в които е снимал.

От 1984 година Иван Пастухов живее в Париж. Тук той дава свободен израз на духа си. Обогатява се с различни професии, свързани с психология, биосоциални проблеми и изкуство. А енологията и търговията с бургундски вина му позволяват да пътува, да разкрива богатствата на света, към които винаги се е стремял. Така се ражда и фотографията му, която дава свобода и простор извън задуха на мисълта и завладява не  по-малко от живописта, музиката, поезията... Казват, че хаосът е хармония от по-висш порядък, но във фотографията магията на привидното е без алтернатива. Фотографът рисува със светлината, вижда света с вътрешно око, губи дъх, снима...и следват образите, които носи в себе си - едно  непрекъснато движение между реалност и фикция.

"Виното е също изкуство и то енигматично", смята Иван Пастухов. Развил е безпогрешен усет за връзката човек – вино от периода във Франция, когато търговецът и купувачът са създавали лични отношения. Така се ражда и идеята за “Винекселанс” - фирма, която от април 2006 година започна да внася в България от най-добрите тероарни френски вина.

Освен с изложби в Париж, Австрия, и  Нова Зеландия, през 2004 година Иван Пастухов представи България пред Европейската Общност в Брюксел, а след това в Хабсбургския дворец във Виена пред Комитета за Европейска сигурност. Това е България, където Иван е у дома си, поема “жизнен сок”, за да продължи да преоткрива света с различен  и неочакван поглед.

 

За любителите на фотография посетете сайта: www.pastoukhov.com , както и богатия на теми блог: www.bg.pastoukhov.compic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121pic121

Press