This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

10.06.2010 - 11.07.2010

, СКРИТИТЕ ПАПКИ


Борис Ангелушев, Илия Бешков, Стоян Венев, Иван Кирков, Никола Мирчев, Николай Шмиргела

Споделяне на интимни тайни… И така могат да се разчетат еротичните рисунки на Борис Ангелушев, Илия Бешков, Стоян Венев, Иван Кирков, Никола Мирчев и Николай Шмиргела, които с помощта на частни колекционери галерията на СИБАНК представя. Те с подкупваща откровеност демонстрират отношението на авторите им към тялото и експанзиите му в страстта, към докосването, проникването и удовлетворението, проявяват „на хартия” сподавени сексуални поведения, следват „на живо” матрицата на тревожни желания. Този пренос – от артиста към аза, „по условие” прави рисунките изненадващи – и с натурализма им, и с иронията им, ту с отнесеността им… Наистина ли Венев е бил грубиян? Нима Бешков не е взимал несериозно дори любовта? Дали пък Ангелушев не е бил свенлив?

Биографичната „тръпка”, любопитството към ръката, която движи молива и към тялото, което движи ръката, са напълно разбираеми, когато става дума за някои от най-тежките фигури в културата ни на ХХ век. Но пък точно заради това, те винаги ще намерят начин да се измъкнат през резервния изход на изкуството и еротиката на еротичните им рисунки в последна сметка да се окаже самото рисуване.

Изложбата е послание в големия дебат за допустимото и недопустимото в публичните визии на интимността, чиито актуални поводи се носят от „Биг Брадър”, от Мадона, от съвременната роля на Църквата и т.н. Посланието, въпреки напрегнатото съчетание на радикалност и консерватизъм, е просто: художествената последователност, качеството на направата е достатъчно основание да стигнеш дотам, където тези, които не го владеят, нямат право. Добрите нрави са дълг само на посредствеността. Порнографизацията на света е резултат от „смъртта на Бога, а талантът само по себе си е доказателство за съществуването му. Талантлива порнография няма.

Така, че изложбата „Скритите папки” не е скандална, тя по-скоро уличава в скандалност всяко по-ниско посягане към смокиновия лист.

                                                                          Георги Лозанов

 


pic126pic126pic126pic126pic126pic126pic126pic126pic126pic126

Press