This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

13.07.2010 - 03.08.2010

, Живи в метал


Бисер Недялков
Венцислав Шишков
Михаела Каменова

Изложбата се реализира с подкрепата на Велислав Минеков и Националната художествена академия.

Метал и в галерията на СИБАНК. Отново. И отново, както обикновено в средата на лятото, работи на студенти от Националната художествена академия, специалност „Метал”, които отново са от ателието на професор Велислав Минеков. 
Имената им – Бисер Недялков, Венцислав Шишков и Михаела Каменова, си заслужава да бъдат запомнени, защото те не просто търсят своето място в изкуството, но вече си личи къде и как ще го намерят. А и защото изкуството носи наслада, освен с доказаните си образци, и с възможността да инвестираш доверие, да се отдадеш на културни предчувствия, да изпревариш художественото време…  
Заглавието на изложбата „Живи в метал” изразява едновременно увереността на авторите, че духът побеждава материята (или поне изкустността – материала) и скептицизма към монументалния глад за вечност, към пластиките-хербарии. 
Студентите, верни на школата „Минеков”, се вдъхновяват от технологичните тънкости в артистичната употреба на метала, от съдържателните хиперболи на детайла и преди всичко от метафоричните измерения на скрапа. Металопластиките връщат на отпадъците живота, от който те са отпаднали, само че вече съвсем друг.  
Така изложбата естествено попада в напрегнатото, особено за младите, поле на екологията, което допълнително се разгръща в тематичния интерес към животните, превърнати и в емоционално четлива алтернатива на мъртвия механизъм, и в директен знак на живата форма. 

 


pic127pic127pic127pic127pic127pic127pic127pic127

Press