This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

12.12.2011 - 15.01.2012

Константин Ачков и Петър Захаринов, Пъзели за живеене


Под понятието пъзели попадат един огромен брой умствени загадки – от чисто абстрактни математически и логически, до съвсем материални и пространствени. Всички те имат една обща черта – връзката между изходните елементи и решението е скрита, понякога направо мистична.
Пространствените пъзели са опит за преодоляване на ограниченията на триизмерния ни свят. Те са на пръв поглед невъзможни и трудни, но всъщност в повечето случаи зад тях стои прост принцип и изключително бърз процес на сглобяване. Именно такъв тип пространствени „възли“ се оказват вдъхновение и за хора, чийто професии изискват практичност и реализъм, като дизайнери, архитекти, дърводелци и др. За разлика от класическия изобретател на пъзели обаче, тяхната задача е може би точно обратната, да направят сглобката колкото се може по-проста и лесна, но без да бъде очевидна, запазвайки част от загадъчността на класическите пъзели. Именно тази загадъчност вероятно придава живот и топлота на тези геометрични структури, правейки ги подходящи и за пространството на нашия дом.
„Пъзели за живеене“, които можете да видите в настоящата изложба, са от два различни типа: „събери заедно“ (put together) и самозаключващи се пъзели (interlocking puzzles). При първите задачата е да се намери точното място на всеки елемент, а при вторите - начинът на сглобяване. И при двата типа всеки един елемент е важен, както конструктивно, така и функционално.

                                                                      Петър Захаринов
pic144pic144pic144pic144pic144pic144pic144pic144pic144pic144pic144pic144pic144pic144

Press