This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

20.02.2012 - 17.03.2012

, Black and White and Jazz


Американските джаз легенди през Месеца на афроамериканската история

В афроамериканската култура музиката е безспорно най-мощното средство за съхраняване на идентичността, за изразяване на най-съкровени емоции и преживявания и запис на историята.
Изложбата представя серия биографични портрети на някои от най-значимите афроамерикански джаз легенди, които стоят като жалони в развлекателната индустрия в световен план. Техните имена са синоним не само на богатото наследство на общността, но и неотменна част от движението за граждански права в Америка.


"Просто не се отказвайте да се опитвате да правите това, което наистина искате да правите. Когато има любов и вдъхновение, не мисля, че може да сбъркате." Ела Фицджералд


Ключовата роля на джаза в оформянето и дейността на това движение е до голяма степен непозната. Изложбата показва историята на Америка в необичайна перспектива точно чрез този стил, роден от сливането на африканската и европейската музикални традиции. Музиката, която се харесва еднакво на белите и на черни, създава култура, в която колективното и индивидуалното са неразривно свързани и в която хората биват оценявани според възможностите си, а не според расата или друг второстепенен признак. Не само, че джаз музикантите са възприели тази кауза и използват известността си и своята музика, за да проповядват равенство между расите и социална справедливост, но и джазът е структуриран по подобие на техните идеали.


За пръв път архивните колекции на Getty Images са показани в изложба за българските зрители и те имат възможността да се впуснат във вълнуващо пътуване из живота на джаз легендите. От „Първата дама на песента“ – Ела Фицджералд, почиваща си в хотелска стая в Лондон или зад кулисите на филмова продукция, до пианиста, композитор и ръководител на оркестър Дюк Елингтън в момента, в който получава целувка от танцьорка в парижки клуб, тези изумителни фотографии отварят очите и умовете за отпечатъка на афроамериканците върху световната музика. Изложбата е в чест на тяхната смелост и принос.


"Поначало, джазът винаги е бил нещо като типа мъж, с който не бихте искали вашата дъщеря да има нещо общо." Дюк Елингтън


В изложбата ще бъде представена и българската следа – афроамериканските музиканти, посещавали България през изминалите десетилетия. Непоказваните досега снимки са дело на българския фотограф-художник, носител на множество награди и реализирал изложби в Париж, Тел Авив, Хелзинки, Москва, Ерусалим и редица други градове – Зафер Галибов. Понастоящем, Зафер Галибов е докторант в Института за изследване на изкуствата към БАН, но съдбата го е отвеждала на научни експедиции в Хималаите и Антарктида. Неговата страст към джаз музиката силно личи във фотографиите му.
Фотографиите в експозицията са смесица от официални студийни портрети и непринудени динамични образи, като този на Луис Армстронг с характерната му усмивка, повдигнал тромпета насред изпълнението си. Снимките, правени през периода от 1938 г. до 2008 г., пресъздават епизоди от личните истории и трудно постигнатите победи на тези влиятелни афроамериканци, допринесли за оформянето на живота на своята нация през последните 150 години.


Афроамериканските джаз легенди представени в изложбата:
Уилям Кристофър Хенди, Дюк Елингтън, Луис Армстронг, Чарли Паркър, Каунт Бейси, Ърл Хайнс, Дизи Гилеспи, Клифърд Браун, Майлс Дейвис, Арт Тейтъм, Били Холидей, Ела Фицджералд, Сара Вон, Рой Елдридж, Дайна Уошингтън, Лайънъл Хемптън, Телониъс Монк, Джон Колтрейн, Чарлс Мингъс, Рей Чарлз, Нат Кинг Коул, Нина Симоун, Сами Дейвис Джуниър, Куинси Джоунс, Арета Франклин. 


За Месеца на афроамериканската история
Всяка година през февруари Месецът на афроамериканската история почита борбите и победите на милиони американски граждани над най-унищожителните препятствия на нашето съвремие – робство, предразсъдъци, бедност – както и техния принос към културния и политическия живот на американската нация.
Месецът на афроамериканската история е вдъхновен от Картър Удсън, известен учен и историк, които учредява Седмицата на афроамериканската история през 1926 г. Той избира втората седмица на февруари, за да съвпадне с рождените дни на президента Ейбрахам Линкълн и аболициониста Фредерик Дъглас.
Честванията са удължени до месец през 1976 г. по повод 200-годишнината от създаването на САЩ. Президентът Джералд Форд призовава американците да "използват възможността да почетат твърде често пренебрегваните постижения на афроамериканците в историята на всяка една област".
Удсън, син на някогашни роби във Вирджиния, осъзнава, че борбите на американците от африкански произход са системно пренебрегвани или невярно представени. Той основава Асоциацията за изследване на афроамериканския живот и история (ASALH), която подпомага исторически изследвания, публикува научно списание и всяка година задава темата на Месеца на афроамериканската история.
Американският президент открива всяка година Месеца на афроамериканската история с тържество в Белия дом. През 2009 г., встъпването в длъжност на Барак Обама, първият американски президент от афроамерикански произход, придава специално значение на Месеца на афроамериканската култура. В своето встъпително обръщение, президентът Обама изразява признание към историческата значимост на момента, в който "човек, чийто баща преди по-малко от 60 години вероятно е нямало да бъде обслужен в местен ресторант, сега може да застане пред вас, за да положи най-святата клетва".
Президентът Обама започва речта си при обявяването на Месеца на афроамериканската култура през 2011 г. с думите: "Прогресът в Америка не дойде лесно, а стана факт в резултат на общите усилия на поколения. В продължение на столетия, афроамериканските мъже и жени настойчиво обогатяваха нашия национален живот и огъваха дъгата на историята в посока на справедливостта. От решителните бойци във Войната за независимост, борещи се за свобода, до днешните работливи студенти, които достигат хоризонти, за които техните предци са можели само да мечтаят, афроамериканците са укрепвали нацията ни като са повеждали реформи, преодолявали са препятствия и са премахвали бариери. По време на Националния месец на афроамериканската култура, ние отбелязваме огромния принос на афроамериканците към историята и идентичността на нашата нация".
(Бюро за международни информационни програми на Държавния департамент на САЩ. Уебсайт: http://www.america.gov)


pic146pic146pic146pic146pic146pic146pic146pic146pic146pic146pic146