This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

26.02.2013 - 05.04.2013

, ОТКРОВЕНИЯ


На 30 март 1958 г. новата група от седем танцьори на Алвин Ейли се представя за първи път пред публиката в Ню Йорк, изпълнение, което променя завинаги американския танц. 55 години по-късно Alvin Ailey American Dance Theater (AAADT) е достигнал чрез магията на танца до повече от 23 милиона души в 71 страни по целия свят.

Алвин Ейли основава AAADT с визията за трупа, отдадена на обогатяване на модерния американски танц, както и опазване на уникалността на афроамериканския културен опит. Когато умира през 1989 г. Алвин Ейли оставя зад себе си огромна мултикултурна танцова трупа, една от най- популярните и уважавани в света. Заради дългогодишните световни турнета, започнали още през 1962 г. със специалната програма за културен обмен с Азия на президента на САЩ Джон Кенеди, трупата си печели прозвището „културен посланик към света“.

Изложбата „Откровения. Алвин Ейли: революция с танц“ в галерия Credo Bonum представя избрани архивни постера от библиотеката към фондацията Alvin Ailey Dance Foundation от турнетата на трупата през годините. Изложбата в чест на Месеца на афроамериканската история и култура хвърля поглед върху живота на Ейли като един от най-уважаваните танцови хореографи на 20-ти век. Независимо че създава 79 спектакъла през живота си, Алвин Ейли желае трупата му да не бъде единствено склад на собственото му творчество. Освен постерите изложбата представя колекция от фотографии от работата на някои от 70-те, създавали танци за трупата, хореографи. Централна част в проекта заема кратък филм за живота на родения в Тексас Ейли, историята и развитието на Alvin Ailey American Dance Theater.

За Месеца на афроамериканската история

Месецът на афроамериканската история се отбелязва всеки февруари  и е посветен на борбите и победите на милиони американски граждани, преминали през най-опустошителните препятствия на робство, предразсъдъци, бедност, както и техния принос към културния и политическия живот на страната.

Честването е вдъхновено от Картър Удсън. Като историк от Харвард той вярвал, че истината не може да бъде отричана и че здравият разум ще надделее над предразсъдъците. Неговите надежди да популяризира приносите на афроамериканците към цивилизацията започват да се осъществяват, когато основаната от него Асоциация за изследване на негърския живот и история, обявява Седмица на историята на негрите през 1925 г. Събитието се чества за първи път в рамките на една седмица през февруари 1926 г., която съвпада с рождените дни на президента Ейбрахам Линкълн и аболициониста Фредерик Дъглас.

До смъртта на Удсън през 1950 г., Седмицата на историята на негрите се превръща в централна част от живота на афроамериканците и првлича все повече американци, които почитат празника. „Черното пробуждане“ през 60-те години на миналия век драстично отваря съзнанието на афроамериканците за значението на тяхната история, а Движението за граждански права ангажира американци от всякаква раса в темата за приноса на афроамериканците в историята и културата на САЩ.

Празненството е разширено до цял месец през 1976 по повод честването на 200-годишнината на нацията. Президентът Джералд Р. Форд призовава американците да "използват възможността да почетат твърде често пренебрегваните постижения на афроамериканците в историята на всяка една област". През тази година, петдесет години след първото честване, се провежда и първият Месец на афроамериканската история. До този момент цялата нация признава значението на историята на цветнокожите. Оттогава всеки американски президент издава прокламация в чест на Месеца на афроамериканската история.

(Откъс от есето на Дарил Майкъл Скот, университет Хауърд, за Асоциация за изследване на афроамериканския живот и култура)


pic158pic158pic158pic158pic158pic158pic158pic158pic158pic158pic158

Press