This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

17.06.2013 - 17.07.2013

Стефани Боркард и Никола Метро , Китай – за прическата с любов


В рамките на четвъртото издание на „Месец на фотографията” галерия Credo Bonum представя изложба фотографии на швейцарските артисти Стефани Боркар и Никола Метро. 

"Китай – за прическата с любов" е поредица диптихи, изобразяващи китайски фризьори и кварталите, които обитават. Диалог между външната представа и личния живот. 

Снимките са направени в град Ченгду, столицата на провинция Сичуан, далеч от Пекин и Шанхай. Със своите 14 милиона жители, градът е процъфтяващ икономически център в Западен Китай. Голям про¬цент от жителите му прииждат от околните райони в търсене на нови възможности в града. 

Предложенията за работа, включващи ползването на жилище, са много търсени от нуждаещите се от сред¬ства кандидати. Предлаганите квартири са най-разнообразни: стаи без прозорци, помещения-спални, поня¬кога и самостоятелни стаи. Работещите често прекарват няколко години в тези условия, преди да се опитат да се сдобият със собствено жилище. Тези млади хора са част от все по-нарастващия брой мигриращо население в Китай.  

Стефани Боркар и Никола Метро са родени през 1978 година. Родината им е Швейцария. Работят основно по лични проекти. Взаимоотношенията между хората са в сърцевината на това, което правят; те оформят както процеса, така и съдържанието на техните фотографии. Последните им поредици: "Китай – за прическата с любов", "Босненска пролет" и "Студентско братство" поставят фокус върху младите хора и мястото им в обществото. Творбите им са показвани в Париж, Тулуза, Перпинян и Фрайбург и печелят множество между¬народни отличия. Понастоящем сътрудничат на Swissinfo, Le Temps и други швейцарски медии. 

“Месец на фотографията” 2013, организиран от Национално сдружение Фотографска академия Янка Кюркчиева, отново ще зарадва българската публика с богата палитра от фотографски преживявания. Множество изложби, дискусии и срещи с тема фотография ще изпъстрят културния живот на София през юни. От носители на най-престижни световни фотографски награди през български класици до млади таланти ще наситят много от галерийните пространства в София. Автори от България, САЩ, Израел, Италия, Полшa, Унгария, Сингапур и Швейцария ще представят много от лицата на това тъй разнолико изкуство. 


pic169pic169pic169pic169pic169pic169pic169pic169pic169pic169pic169pic169pic169pic169pic169pic169

Press