This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

19.07.2013 - 01.09.2013

, Памет и ритуал от Софийската Света гора


Изложбата в галерия Кредо Бонум представя характерната обредност и ритуали, свързани с отбелязването на пролетните празници в миналото и настоящето в района на Софийската Света Гора. Изложбата е част от дългосрочния проект на фондация Кредо Бонум за популяризиране и социализиране на културното наследство от Софийската Света гора и се осъществява в партньорство с Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките (ИЕФЕМ-БАН).
 
Идеята на изложбата е да съпостави в една експозиция бита, обичаите и ритуалите от миналото, с начина по които тази обредност и ритуали съществуват в София и нейните околности в наши дни. Изложбата включва експонати от Етнографския музей – фотографии, носии, тъкани, медни и керамични съдове и други предмети от бита на българина от началото на XX век. Другата част от експозицията е съставена от фотографии и видео документация от честването на празниците Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден през тази година в района на Кремиковци и Желява. Богатият документален материал е съпътстван от текстове, описващи начина на честване на тези празници в миналото. 
 
Надяваме се тази изложба да представи по интересен и достъпен начин ритуалите и обредността по тези места и най-вече да покаже, че макар и претърпели изменения и интерпретации, традициите продължават да живеят в нашето забързано време.
   
Изложбата се провежда с любезното съдействие на Национален музей на българското изобразително изкуство и Гьоте институт-София и по идея на Светлана Куюмджиева.


pic170pic170pic170pic170pic170pic170

Press