This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

14.11.2013 - 08.12.2013

, Рисунки от детски пленер “Софийска Света гора”


Изложбата в галерия Credo Bonum представя 60 рисунки, създадени по време на детския пленер „Софийска Света гора”, организиран от фондация Credo Bonum. Пленерът се проведе от 8 до 12 юли 2013 в четири манастира от северната дъга на  Софийската Света гора - Кремиковски манастир „Св. Вкмч Георги Победоносец“, Сеславски манастир „Св. Никола Мирликийски” и Буховски манастир „Св. Мария Магдалина”. Детският пленер е част от проекта на Фондация Credo Bonum за социализиране и популяризиране на манастирите от северната дъга, което се явява пилотната фаза на проекта й за поклонически и културен туризъм „Софийска Света гора”. Целта на този проект е да съживи интереса към тези уникални паметници, да насърчи по-отговорно отношение към природата и историческото наследство, чрез създаване на подходящи условия за културен туризъм - http://www.svetagorasofia.bg.

В рамките на 5 дни, 15-те участника в пленера на възраст от 8 до13 години, рисуваха на открито църквите и други интересни части от манастирите, както и природата около тях под ръководството на трима художествени ръководители. Преди да започнат рисунките, те научаваха интересни данни за историята на тези манастири, за архитектурната и художествена стойност на обектите и факти, свързани с историята и съществуването им. В проектът се включиха деца от две школи по рисуване, както и деца от център за настаняване от семеен тип с идеята за социализация чрез средствата на изкуството на децата в неравностойно положение с техни връстници, участващи в пленера.

Изложбата в галерия Credo Bonum дава възможност на жителите и гостите на столицата да видят културното наследство от манастирите около София „през очите“ на децата и да научат повече за Софийска Света гора. Изложбата с рисунки е съпътствана от фото и видео документация от детския пленер, проведен през лятото.

Участници:
Ана Радкова, 12 г.
Ния Андреева, 12 г.
Ива Бакърджиева, 10 г.
Ивелина Бучкова, 9 г.
Силвия Димитрова, 11 г.
Илияс Бараки, 10г.
Сюлейман Бараки, 9г.
Вера Андонова, 13г.
Кирил Стоенчев, 13г
Виктория Вичева, 10 г.
Мила Немчова, 7 г.
Стела Немчова, 8 г.
Георги Савов, 8г.
Теодор Славчев, 13г.
Вяра Илиева, 8 г.


Художествени ръководители:
Татяна Антонова, Ателие по рисуване „Приказен свят” 
Невена Дачева, Ателие по изящни и приложни изкуства за деца „Вълшебната къща на Ема”
Сеня Вълкова, фондация Credo Bonum
 
Детски пленер „Софийска Света гора” е съ-финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.  


pic175pic175pic175pic175pic175pic175pic175pic175

Press