This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

14.01.2014 - 08.02.2014

Иван Костолов, Те все още са тук…


Светът жужи, светът е кошер.
Пчелите са тревожни, танцът им е неспокоен, пчелите мигрират, изчезват. Какво следва?
 
Това са усещания и въпроси, които ни внушава Иван Костолов, докато наблюдава движението на пчелите и ги улавя в платната си. Не просто рисува, а разсъждава, тълкува, приема сигналите, които оповестяват на света: Опасност!
 
Днешният високотехнологичен свят, безмилостно е загърбил тези миниатюрни създания, забравил,че Те са в основата на човешкото съществуване и оцеляване. Свят изпълнен с движения, тревоги и страдания, заливан от вълни на миграция, свят, жужащ тревожно и предупредително с тихия бръм на приближаваща неизбежност.
Това чете и чува в изпълнените с летящи миниатюрни воини платна на Костолов непринудения зрител, улавящ със своята сетивност и прожектиращ в съзнанието си образа на гибелна битка, зад която стои човека срещу човека.
 
Да, Те все още са тук… Но изчезват безследно. Природата бие тревога!
Изписани с фин рисунък, в естествена големина пчелите в картините на Костолов сякаш летят в обичайния си привидно спокоен ред. Там, в горещите краски на летния добруджански ден присъства и човекът в мига, задаващ си вечния екзистенциален въпрос. Някъде там в колебанието между тревожния звън на камбаната - природа и своето бъдеще, колебаещ се да направи необратимата крачка.
Там, където светът жужи, светът е кошер.
 
Ваня Кубадинска 
Куратор (CBC creative bar curators)
 
***
Иван Костолов (1972 г., Пловдив) е възпитаник на ССХУ за сценични кадри, Пловдив. Учи  живопис в Националната художествена академия, София (1994-1996 г.) През периода 1999-2001 г. учи в Академия за изкуства, Майнц. От 2001 до 2006 г. е студент на световно известния художник проф. Херман Нич, а през 2006 г. завършва майсторски клас при проф. Криста Неер в Städelschule във Франкфурт на Майн. 
 
Изложбата е част от проекта „Зелено: Изкуството между екология и общество” на група CBC (Creative Bar Curators) и се осъществява с любезната подкрепа на наградата Гауденц Б Руф.

Изложбата на Иван Костолов прави връзка с кампанията на фондация Credo Bonum „За пчелите и хората”, имаща за цел да информира обществеността в България за повишената смъртност сред пчелите, както и да постигне диалог и консолидация на заинтересованите страни в решаването на проблема.
 
В рамките на изложбата в галерия Credo Bonum на 7 февруари 2014 г. от 16:00 до 18:00 ч. ще бъде проведена конференция на тема „Изкуството като посредник  между екология и общество” с участието на художници, творци от киното, театъра и други изкуства, еколози и природозащитници. Конференцията има за цел да върне творците в центъра на дебата, като основни проводници на креативни и прогресивни мнения, решения и предложения по темата за екологичните предизвикателства пред съвременното общество. Проблематиката залегнала в програмата на конференцията се основава на вдъхновяващи творби, прехвърлили границите на разнообразни стилове  и формати. 
 
Конференцията ще бъде съпътствана от прожекции на селекция от Green video films, свързани с разглежданата тематика.
 

pic177pic177pic177pic177pic177pic177pic177pic177pic177pic177pic177pic177

Press