This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

14.11.2014 - 07.12.2014

, ПОДХОДИ КЪМ ЩАСТИЕТО


Куратор: Евелина Кокоранова
С участието на: Пау Фаус (Барселона, Испания), Марина Маркович (Белград/Ню Йорк), Павлина Чакърова (София, България), Хавиер Рибас (Барселона, Испания/Лондон, Великобритания), Хорст Вакербарт (Дюселдорф, Германия), Улрике Кьонигсхофер (Виена, Австрия), Ивайло Христов (София, България). 
 
Щастието е основна тема на размисъл от хилядолетия насам. За някои то е по-скоро удоволствие, отколкото търсене на смисъл и себепознание, за други е търговски продукт на глобализацията. Тези и други впечатления ще споделят артистите, които са представени в международната изложба „Подходи към щастието“. Изложбата съчетава фотографии, видео арт и инсталации от различни автори от държави като Испания, САЩ, Германия, Австрия и България. 

Хорст Вакербарт, един от участниците в проекта, създава творба от портрети „Червеният диван – Галерия на Човечеството” като кани над 700 души от различни точки на света да седнат на червен диван и да отговорят на универсални въпроси като „Заслужава ли си да живееш?” или „Какво е щастието”. Родената в Белград Марина Маркович участва в изложбата с две творби, една от която е „Потребителска блудница” - кадри, подбрани от редица телевизионни реклами, показващи жени с лица, изкривени от екстаз, възхитени от продукти като перилни препарати, шампоани, дамски превръзки и др. 

Сред българските автори е Ивайло Христов, който ситуира в галерийното пространство легло, измерващо моментните емоционални състояния на посетителите след кратка почивка. 
На необичайно място, в необичайна за публиката и участниците част от деня, им се предоставят 15 минути за релакс – време за откъсване от реалността, за мечтаене или просто за отмора от натовареното ежедневие. След изтичане на времето, участниците индикират своето (не-) удовлетворение от почивката си, с включване или изключване на цветно LED осветление.

Изложбата „Подходи към щастието” не твърди, че предоставя рецепта за по-добър живот, нито пък се стреми да дефинира  сложното понятие щастие по някакъв конкретен начин. По-скоро свързва в многоцветна палитра разнородни концепции и практики от всички краища на света, всички описващи благоденствието и човешките подходи към него. Проектът цели да вдъхновява зрителите да разпознаят своите собствени усещания за благоденствие, окуражава ни да разобличим някои социално приети илюзии, да ги сравним с нашите собствени разбирания  и, може би, дори да си изградим нови, вероятно по-автентични и по-реалистични идеи. 

В рамките на изложбата, на 15-ти ноември, от 14 ч., Улрике Кьонигсхофер ще представи в галерия Credo Bonum артистичната си работа, вдъхновена от съвременните науки, както и творбата си „Love“, представена в рамките на изложбата. „Love” се състои от 9 модела на различни молекули, които са свързани с емоцията на любовта. Teзи модели тематизират противоречието между романтичните ни емоции и техните невронаучни обяснения. След презентацията Кьонигсхофер ще отговаря на въпроси от публиката. 


pic186pic186pic186

Press