This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

28.05.2015 - 17.06.2015

, “WE LOVE BULGARIA”


Като основа на изложбата в развитие “WE LOVE BULGARIA” исландските артисти, които ще я изграждат ще ползват пространството на Галерия CREDO BONUM като отворен дневник, който ще бъде предоставен на българската публика да наблюдава ежедневно градящата се пред очите й изложба. По време на изложбата в развитие, артистите са насърчавани да отбелязват своите впечатления със своите артистични визуализации, запълващи разстоянието от далечния Север до нашата страна.

Проектът започва на 28-ми май и ще приключи на 17-ти юни, в деня на Националния празник на Исландия, когато процесът ще бъде затворен с презентация и пърформанс на исландския визуален артист Хулда Рос Гуднадотир. 

Събития:

30-ти май - 10:00 – 17:00 ч. - ДОМА Деца 
Детски уикенд: "Светът на викингите", включващ: работилници; игри по отбори; анимации; приказки от скандинавски автори; скандинавски игри с аниматори 
12:00 ч.  Детски био обяд – Harmonica
14:30 ч. Исландска електронна игра за малки и големи с Мунди Вонди (Исландия)

31-ви май - 10:00 – 17:00 ч. - ДОМА Деца
Детски уикенд: "Светът на елфите и троловете", включващ:
работилници; игри по отбори, Пипи Дългото чорапче; изработване на бижута и конструктори от LEGO; скандинавски танци
12:00 ч.  Детски био обяд – Harmonica
14:00 ч. Детска работилница по анимация с Ракнeйдур Гестсдотир (Исландия)

2-ри юни, 19:30 ч. Пърформанс - Във фантастичния свят на Унур Андреа Айнарсдотир (Исландия) 

17-юни - 18:30 ч. Национален празник на Исландия
Представяне на резултата от колаборативния проект "We love Bulgaria"
Видео WE ARE ALL ICELANDERS с участието на всички артисти в ДОМА Нордика. Пърформанс от Хулда Рос Гуднадотир, представяне на нейна авторска книга и изследователски проект за професиите.

Всички събития в тази програма са безплатни.

ДОМА Арт Фест: Нордика ще се проведе в датите 28.05 – 20.06 в София и Пловдив, следете за актуална информация на сайта www.domaartfest.com както и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/DomaArtFestival

За артистите:
Мунди Вонди е роден в Рейкявик през 1987 г. Той от малък започва да усъвършенства и познава креативните си умения. Учи в Исландската художествена академия, където случайно решава да се занимава с мода, след като за проект на корица на телефонен указател, създава принт, имитиращ традиционна вълнена плетка. Решава да създаде малък брой пуловери, които незабавно биват изкупени. През 2006 основава своя собствен лейбъл “Mundi Designs”. Фокусира се върху естествени материали, подходящи за ниските температури. 

Ракнeйдур Гестсдотир и Маркус Пор Андершон са родени през 1975 в Исландия,където живеят и работят. Гестсдотир учи визуална антропология и изкуство, а Пор Андершон завършва Центъра за кураторски науки към Бард Колидж. Работят по съвместни проекти, които издават под името LoFi Productions от 2003 насам. Техни филми включват:  As if We Existed, 2010 and Steypa, 2007 и са били излъчвани на места като Гьотеборгс Кунстхал, Музея на живото изкуство, Исландия, Музеите за съвременно изкуство в Маями и Бостън, САЩ.  

Хулда Рос Гуднадотир e родена в Исландия. Работи и живее в Берлин
Тя е визуален артист и режисьор, който работи с видео, микс-медия, инсталации, скулптури, пърформанс и създава творби, които разглеждат социо-икономическите въпроси от една лична перспектива. Има изложби в Рейкявик, Ню Йорк, Берлин и др. Печели наградата Edda за най-добър документален филм. Тя осъществява и режисира множество успешни проекти в сферата на киното, изкуството и дизайна. На ДОМА Арт Фест: Нордика Гуднадоухтир ще представи проекта „Keep Frozen“.

Унур Андреа Айнарсдотир е родена през 1981 г. в Рейкявик, Исландия. Работи и живее в Берлин. Във видеоарта, пърформанси и инсталациите й централен тема е музиката. Вдъхновява се от идеята за субективните човешки възприятия на обективната реалност. Често се докосва до теми, изследващи метафизичното. Музиката е важен елемент в работата й, не само защото има способността да създава определени емоционални рамки, но и защото е фактор, който засилва преживяванията на публиката по време на представление.


pic192

Press