This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

22.10.2015 - 15.11.2015

, ИДЕНТИЧНОСТ


Проект „Идентичност“ включва в себе си интерактивна изложба и танцов пърформанс, които са обединени от изследването на фолклорните основания на самоопределянето ни като българи. Идентичността е това, което прави индивида цялостен, различен от другите, но същевременно и свързан с тях. За нас е предизвикателство да проверим в действие колаборацията на съвременните средства в изкуството с тези на автентичния фолклор. В проекта всеки един компонент на идентичността е свързан към настоящия момент и търпи промяна в своята гледна точка, запазвайки качествата си на достоверност.

Артистичният екип на Сдружението със своя опит в областта на съвременните изпълнителски и визуални изкуства си партнира с организация „Таратанци“, която привлича интереса със своя нестандартен начин за изучаване на български народни танци.

Проектът експериментира с традицията, за да я припознае като адекватна в настоящия момент.

Програма:
Интерактивна изложба „Идентичност“, откриване 22 ноември, 18.30 ч. (автор: Велика Прахова, Ирина Голева и Огнян Голев) – 23.10.2015 – 15.11.2015 (Със специалното участие „Таратанци” с проекта „Магията на хората“)

Танцов пърформанс „Идентичност“ (участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Христина Белева (гъдулка) ще бъде представен на 22 октомври, 7 ноември и 15 ноември  от 19:30 ч.

Вход за пърформанса: двама с един билет от 10 лв.

Специална благодарност на танцова школа „Боговица“ и Студио „Роботев“.

Проект „Идентичност“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на Културата и с подкрепата на галерия „Credo Bonum“. Партньори по проекта: "Таратанци" ООД.

Автори:
Велика Прахова – Съвременен скулптор, дигитален автор и артист. Автор е на сценичната среда и костюмите на няколко театрални и танцови проекта. Получава номинация за наградата на Мини Пейпър Арт Фест 2012г. Участва в редица скулптурни и керамични симпозиуми в страната и чужбина.

Ирина Голева – Основател на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура “По действителен случай“. Автор е на осем представления на Сдружението. Носител е на награда на Министерство на Културата за специален принос в българската култура и три награди „ИКАР“ за три свои реализирани сценични проекта.

Огнян Голев – Основател и управител на Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура “По действителен случай“, с което получава номинация за наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата през 2011г. Автор на няколко театрални и танцови проекта на Сдружението.

Таратанци: Екатерина Стоянова, Емануила Живкова, Ива Тодорова, Светлозар Цветанов и Цветелина Панова. Екип обединен от идеята да доближи фолклора и в частност народните танци до ежедневието на съвременния човек.

За Сдружение „По действителен случай“:
Сдружение за съвременно алтернативно изкуство и култура „По действителен случай“ е основано от актьорите и семейни партньори Огнян Голев и Ирина Голева, регистрирано като неправителствена организация от артисти на свободна практика, работещи за насърчаването и популяризирането на съвременните изпълнителски изкуства в България. Екипът работи предимно с метода на „дивайзинг театъра“ (колаборативен творчески процес), съчетаващ в себе си драматургия, съвременни танцови техники, работа с музика на живо и импровизация. Три от представленията на организацията получават престижната национална театрална награда „ИКАР“ (2009г. - "Пеперудите са всъщност изтребители“, 2011г. - "Ноктюрно - от прахта до сиянието“ и 2014г. „Тълковен речник“).

Интернет страница на организацията: pds-org.blogspot.com

За организация „Таратанци“:
„Таратанци“ е организация, създадена с цел подкрепа на изкуството и културата в страната. Проектите им срещат градските обитатели с танцовото изкуство в достъпна, интерактивна и забавна форма - чрез устойчиви инсталации, изобразяващи стъпките на български народни хора. През тази година печелят награда за социално предприемачество на Център “Rinker” с проект за интерактивна, социална игра самоучител по народни танци.

Интернет страница на организацията: https://www.facebook.com/taratanci


pic195pic195pic195