This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

11.04.2017 - 30.04.2017

, Прокуденият дух на траките


Изложбата „Прокуденият дух на траките” представя нерадостната съдба на мегалитния паметник „Чолакова Могила” до с. Старо Железаре, недалеко от Хисаря. Историята започва в начало на нашия век, когато екипът на археолога Георги Китов разкопава подмогилно съоръжение, което веднага буди интереса на учените: пред очите им се разкрива мегалитен паметник, съставен от 22 изправени камъка, наредени в безупречен кръг в диаметър от 7 м. Останалата част на могилата е прокопана с багер. Липсват научни публикации от проучвателя и само много кратък текст в рамките на отчетите на НАИМ определят вида и значимостта на обекта; д-р Китов определя подмогилното съоръжение, като „астрономическа обсерватория от VI век пр. Хр., свързана с наблюдение на небесните светила и определяне на времето през денонощието и през годината“. До тук откритието, обещава да се превърне в археологическа сензация, но на практика поставя началото на системно разрушаване и унищожаване на паметника до наши дни.
 
Въпреки огромното желание на гражданското общество, създало специално за целта фондация „Да спасим кромлеха в село Старо Железаре” за да се продължи прочуването, консервацията и социализацията на паметника, въпреки набраните средства, от няколко дарителски кампании, обекта е пред пълно унищожение. Като глас в пустиня остават десетките писма и постъпки пред Министерство на културата, Националния археологически институт и музей и други отговорни институции, за отпускане на разрешения за археологически проучвания, консервация и реставрация на мегалитния паметник. 

„Изложбата „Прокуденият дух на траките“ представя в детайли трудностите, пред които се изпречват обществото и специалистите, в желанието си да спасят и оставят за поколенията един от многобройните ценни, но разрушаващи се археологически паметници в България.
И причината са колкото природните стихии, толкова повече стихиите на хаоса, създаден от самите нас чрез абсурдни закони, взаимноизключващи се правила, нарушени права, маргинализиран професионализъм и обърнати в обратен ред ценности.” Проф. Диана Гергова
 
По време на изложбата, в галерия Credo Bonum ще се проведе дискусия на тема „Съдбата на недвижимото културно-историческо наследство след археологически разкопки“ и ще бъде представено изданието на проф. Диана Гергова „Законът за културното наследство, срещу културното наследство”. pic213