This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

10.08.2017 - 10.09.2017

, NATURA VIVA


NATURA VIVA е вдъхновена от философията на биодинамичното земеделие, която цели изграждането на градина, в която всички природни елементи се допълват и подкрепят. Тази хармонична система е била мечта и цел от векове за много агрономи и ботаници, които са виждали в природата огромен потенциал за развитие. Интуитивно и емпирично, законите на биодинамиката са били използвани и от нашите предци. 

В изложбата NATURA VIAVA метафората за „божествената градина” е прехвърлена върху изкуството. Земеделски термин „пермакултура”(перманентна култура) е директно отнесен към изкуството, което повече от всякога има нужда от баланс, взаимопомощ и приемане на различието. Природата и растенията, с тяхната жизненост и мъдрост са образът, който концентрира художниците, а взаимното общуване, ги кара да търсят момента на хармония и баланс, който рядко се постига в реалния живот. 

Един от емблематичните примери за пермакултура е познат още от времето на маите и инките. Това е симбиотичната комбинация между царевица, тиква и боб. Всяко от растенията допринася за развитието на останалите. Бобът използва високото стебло на царевицата за опора, по която да расте, а тиквата пази сянка в корените на двете растения. Този илюстративен пример може да бъде видян на живо в галерията, а също и метафорично в изложбата. Изкуство и природа се смесват безпроблемно в залата, за да може изкуството да говори за природата, а природата дава ценни уроци на изкуството. 
 
В изложбата участват: Божидар Бончев, Войн Де Войн, Славка Денева (1929 - 1984), Татяна Димитрова, Йордан Кацамунски (1943 - 2015), Димитров Владимир – Майстора (1882 - 1960) Вихрони  Попнеделев, Кирил Прашков, Николай Райнов (1889 - 1954), Светлин Русев, Недко Солаков, Димитър Солаков, Сашо Стоицов, Самуил Стоянов и Гергана Табакова.
Куратор: Весела Ножарова  
 
Галерия Credo Bonum благодари предоставените работи на: Съюза на българските художници, Ателие – колекция „Светлин Русев”,  Веселина Сариева, както и за съдействието на Павлин Радевски.  


pic218