This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

06.04.2006 - 16.04.2006

Нина Николина, Хавана, която ще помня


Фотографски дневник на Нина Николина

Нина Николина не е просто поп-изпълнител, тя е звезда. Разликата е в това, че личният живот на звездите също участва в изграждането на публичния им образ – мами любопитството и разпалва въображението на феновете, те искат да го отнемат от “законния” му собственик, да го “задигнат”. И тръгват папараци, които го дебнат с камера, докато случайността го извади на показ, докато остане неохраняван. А фотографията, както казва Сюзан Зонтаг, е най-лесния начин да си “отчупиш” парче от живота и да го притежаваш.
Кое е фотографското обратно на тези откраднати мигове, въобще има ли такова обратно? Има и Нина Николина го е открила – звездата преминава от другата страна на камерата и сама превръща във фотография пътуванията си, преживяванията си, спомените си... Открила е, че откритостта на собствения поглед е защита срещу агресията на чуждия.
Нейният фотографски дневник от Хавана е направен точно по тази формула: пътуването задвижва преживяванията, преживяванията застинат в спомени (и влизат в кадър). Камерата е разширила личното пространство дотолкова, че да побере в себе си пространството на града. И – колко деликатно – гледките от хавайските улици, къщи, автомобили – най-често автомобили, или барове се оказват гледки от интимния свят на една звезда – разкриват го без да нарушават неприкосновеността му. Феновете необезпокоявани могат да се разхождат из него – в галерия СИБАНК.
За това днес помага и самият град – Хавана на Кастро сякаш доброволно се е оттеглила в спомените, станала е «Хавана, която ще помня» на Нина Николина. «Да имаш и да нямаш» на влюбения в острова Хемингуей днес там е едно и също. Видимо, съществуването и паметта си разменят местата на всеки ъгъл, което впрочем и фотографията винаги е правила – това е нейния занаят. Затова е трудно да се прецени на коя магия точно е жертва певицата – на тази на града или на тази на камерата.


Георги Лозанов


pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24pic24