This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

20.05.2004 - 11.06.2004

Веселина Николаева, БАБА


Галерия СИБАНК представя проекта “Баба – Един век българска история 1902 – 2002” на Веселина Николаева, който наслагва далечните културни планове на професионализма, натрупан в Академията по изкуствата в Утрехт, Холандия с близките биографични планове на носталгията към хора и места. Резултатът, донякъде парадоксално, би могъл на бъде наречен сантиментален конццептуализъм. Неговата авторка е носител на Голямата награда за дебют – стартова стипендия за една година на Фонд за изобразителни изкуства – Амстердам.

Баба

Трябва да е започнало от раждането ми, когато са ме кръстили на най-малката й дъщеря. Казваше ми, че приличам на нея... до момента, в който спря да си спомня вече коя съм и как се казвам... И в пространството между нас се изтриха лица и думи и аз съм нея и тя е аз.
Не съм я търсила в миналото й, пълно с много мъдрост и самота.
Спомени как се снимат, не знам.
На пък я търсих, надявах се да намеря източника на живот, който й помагаше да продължи, магията, която я е пазила във времена без лекарства, от бомби във времена на война, от репресии във времена на тоталитаризъм, от лудост, заради цялата болка, която е преживяла.
Снимах я, да я открия жената, която е била. Пресъздадох представата за света, която е имала, докато е можела да вижда и помни. Лутах се в силната меланхолия от етническия елемент в нейния живот, въпреки, че не съм сигурна дали тя се гордее, че е само българка. В тези модерни времена дори няма да се опитвам да обясня чувството на принадлежност към едно място или чувството да си част от един народ, затова я снимах, както я видях: като олицетворение на суверенността.
В снимките й... притихналост има, нещо, което боли има, но е сякаш забравено вече, спряло в гънките на времето, а то в тези на косата й.

Веселина Николаева

 


pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48pic48

Press