This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

17.08.2004 - 10.09.2004

Едмонд Демирджиян , Ваканция с риби


С "Ваканция с риби" на Едмонд Демирджиян галерия СИБАНК продължава своята лятна линия - на изкуството, което забавлява. А защо не и отморява - художникът пази изображенията от "мора" на трагиката и героиката, на дълбоките смисли и тежките метафори, за да ги остави изцяло на погледа и преживяването. Може би защото самият Демирджиян свири, цветовете му приличат на звуци, които избиват през отворената врата на бар. Дори рибите му се измъкват от заплетените още в Библията символни мрежи и потъват в аквариуми и созополски спомени. Вместо те да изпълняват желания, художникът изпълнява техните - културата да не им отнема правото да съществуват извън нея.
Живописта на Демирджиян е създадена по класическата френска, или направо арменска, формула на артистизма: всеки обект може да се превърне в обект на удоволствието. А и да няма обект, абстракцията върши работа.
Впрочем, в изложбата има ретроспективна част, която показва от какво художникът е трябвало да се откаже, за да преотстъпи собственото си време на свобода на чуждото свободно време.

Георги Лозанов


Едмонд Демирджиян е роден през 1951 г. в София. Завършва Националната художествена академия в София през 1978 г. Работи в областта на живописта, рисунката, графиката и стенописта. Организирал е самостоятелни изложби в София, Варна, Пловдив, Рим, Брюксел, Виена, Линц, Стокхолм, Ню Йорк, Канзас Сити и др. Получава наградата на американската фондация “Полък-Краснер” за творци с особени заслуги в изкуството. Негови картини се намират във всички държавни галерии в България, както и в много частни колекции.

 


pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62pic62

Press