This site requires Flash 8 player, please upgrade your » PLAYER from Adobe. Този сайт изисква Flash 8 player, моля заредете » PLAYER от Adobe.

07.08.2006 - 13.08.2006

(Кърмещи майки) , MAMMALIA


Съвместно с кърмещи майки от форум bg-mamma.com

Заглавието
Mammalia е странна дума, която произлиза от два езика – от бебешки и от латински. От бебешки, защото коренът на думата е едно от първите звукосъчетания, които бебетата изричат и с които в почти всички индоевропейски езици обозначават най-любимия си човек – своята майка. От латински, защото в този език думата mamma е приела значението „гърда”, откъдето пък се е развило наименованието mammalia („бозайници”) на биологичния клас, към който принадлежи и човекът.

Темата
Кърменето е уникална връзка между майката и детето – своеобразно продължение на пъпната връв, източник не само на хранителни вещества и енергия, но и на топлина, близост, нежност и обич. В идеалния случай тази магическа млечна връзка започва минути след като бебето напусне тялото на майка си и бъде прерязана пъпната връв. И приключва едва след като са израснали всички млечни зъбчета на детето.

Поводът
Световната седмица на кърменето (1 – 7 август) е събитие от световен мащаб, което се организира ежегодно от движението за защита на кърменето World Alliance for Breastfeeding Action (WABA) и в което участват над 120 страни по света. В България тази година събитието преминава под мотото „Подкрепете кърменето”. Тази изложба е част от събитията, с които се отбелязва у нас Световната седмица на кърменето 2006.

Автори и участници

Фотографии
Румен Василев

Идея и организация
Василена Доткова
Емилия Славова

Модели
майки и деца от форум Кърмене и захранване
на интернет портала за родители bg-mamma.com


pic70pic70